Ο Παρνασσός είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλονήτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στο βουνό αυτό λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας.
Η κατασκευή του Κέντρου ξεκίνησε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακκας. Το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων και στα Κελάρια , ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο «Ερμής», ο συνδετικός αναβατήρας μεταξύ της Φτερόλακκας και των Κελαριών. Το 1993 προστέθηκε ο πρώτος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο σύγχρονος » Ηρακλής «, στη θέση Κελάρια 1950.
Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του. Το Κέντρο χωρίζεται σε δύο περιοχές : τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους τόσο με εναέριο αναβατήρα όσο και με πίστες χιονοδρομίας. Το χιονοδρομικό ενώνεται επίσης μέσω χιονοδιαδρόμων και με το γειτονικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου. Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται 7 εναέριοι και 6 συρόμενοι αναβατήρες.
Στα Κελλάρια
- Πίστα Αφροδίτη (No 1): Είναι η πίστα-δρόμος που ενώνει το πάρκινγκ με το σαλέ. Ακολουθεί πορεία περίπου παράλληλη με την τηλεκαμπίνα, το δε μήκος της είναι 1.500μ. Θα τη χαρακτηρίζαμε μπλε. Υπάρχουν όμως σημεία που χρειάζονται μεγάλη προσοχή, ειδικά από τους αρχάριους σκιέρ.
- Πίστα Οδυσσέας (No 8): Καταπληκτική κόκκινη πίστα που κατά τη γνώμη μας σε κάποια σημεία «μαυρίζει». Είναι η δυσκολότερη πίστα στα Κελάρια και μία από τις πιο αγαπημένες των χιονοδρόμων∙ το δε μήκος της φτάνει τα 800μ.
- Πίστα Ερμής (No 11): Βρίσκεται κάτω από τον αναβατήρα Ερμής και έχει μήκος 700μ. Συγκαταλέγεται στις εύκολες πίστες (μπλε).
- Πίστα No 16: H πίστα αυτή ξεκινά από τον αναβατήρα Δίας, που βρίσκεται στη Φτερόλακκα και καταλήγει στην αφετηρία του εναέριου Ερμής, ο οποίος βρίσκεται στα Κελλάρια. Είναι στην ουσία ένας χιονοδιάδρομος με μπλε χαρακτηρισμό και έχει μήκος 1.400μ.
- Πίστα Τηλέμαχος (No 3): Μπλε πίστα που βρίσκεται στα αριστερά του συρόμενου αναβατήρα Τηλέμαχος με μήκος 1.100μ. Μαζί με την μπλε πίστα Περικλής (No 15) αποτελούν τις δύο πιο αγαπημένες πίστες των σκιέρ για πρωινή προθέρμανση.
- Οι αρχάριοι σκιέρ και τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν την τεχνική του σκι στις δύο πίστες baby (με μήκος 120μ. και 50μ., αντίστοιχα).
Στη Φτερόλακκα:
- Πίστα Ήρα (No 7): Καθαρά μπλε πίστα-δρόμος που ξεκινά από το επάνω μέρος του αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Έχει μήκος 1.750μ. και σε συνδυασμό με την πίστα Nο 10, που θα περιγράψουμε πιο κάτω, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τους αρχάριους σκιέρ (συνολικό μήκος 2.100μ.).
- Πίστα Παν (Νο 10): Η πιο εύκολη (πράσινη) πίστα του χιονοδρομικού με μήκος 350μ. αλλά με «νευρικό», συρόμενο αναβατήρα που κατά την εκκίνηση ρίχνει τους μισούς αρχάριους κάτω. Μαζί με την πίστα Ήρα, όπως προαναφέραμε, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους αρχάριους στον Παρνασσό.
- Πίστα Πυθία (Νο 14): Σχετικά δύσκολη στην αρχή, μπλε πίστα με μήκος 620μ. Είναι ό,τι πρέπει για όσους μόλις έχουν περάσει το επίπεδο του αρχάριου.
- Πίστα Νο 7α: Βρίσκεται ακριβώς κάτω και δεξιά από τον αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στην αφετηρία του. Έχει μήκος 850μ. και είναι μια δύσκολη πίστα (κόκκινη). Θωρείται από τις ομορφότερες πίστες του χιονοδρομικού αφού μέρος της διαδρομής της βρίσκεται μέσα στο ελατόδασος.
- Πίστα Ηνίοχος (No 6): Πίστα πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα για τη δυσκολία της∙ την αγαπούν όλοι οι καλοί Έλληνες σκιέρ. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κόκκινη πίστα με μήκος 1.000μ. Oι πίστες Ηνίοχος (Νο 6) & Βάκχος (Νο 2α) είναι πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S. Homologation) για τη διοργάνωση αγώνων.
- Πίστα Σαχάρα (No 22): Εξαιρετική κόκκινη πίστα, μακράν η καλύτερη πίστα του χιονοδρομικού. Ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα. Ξεκινά πίσω από την κορυφή Αρνόβρυση, δηλαδή ακριβώς πάνω από τον «Οδυσσέα», και καταλήγει στη Φτερόλακκα μέσω της Περιφερειακής πίστας (Νο 24). Έχει μήκος 1.000μ. και συνδέεται επίσης με τον αναβατήρα Δίας.
Οι φανατικοί επισκέπτες του Παρνασσού γνωρίζουν γιατί ο προορισμός αυτός είναι τόσο ελκυστικός. Ίσως να έχουν απολαύσει τις ανέσεις κάποιου από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Αράχωβας ή την οικογενειακή ζεστασιά σε κάποιο από τα παραδοσιακά καταλύματά της. Μπορεί ακόμα να έχουν γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο ή σε κάποιο μεζεδοπωλείο δοκιμάζοντας παραδοσιακούς μεζέδες συνοδευόμενους από τον εξαιρετικό Τοπικό Οίνο Παρνασσού – σίγουρα όλοι έχουμε φάει φορμαέλα (ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει γι’ αυτήν)!
Οι λάτρεις του σκι αλλά και όσοι επιθυμείτε να ανακαλύψετε στην περιοχή κάποια άλλη δραστηριότητα, σας προτείνουμε να κάνετε πεζοπορία, ακολουθώντας πλήθος από ορεινά μονοπάτια, δασικούς δρόμους ή καλντερίμια, συμπεριλαμβάνοντας στην αναζήτησή σας το Ιερό Μαντείο των Δελφών (που αποτέλεσε άλλωστε και έναν από τους πιο αγαπημένους σας αρχαιολογικούς χώρους).
Δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι η Αράχωβα φημίζεται για την έντονη νυχτερινή της ζωή! Αφού απολαύσετε τις ομορφιές της περιοχής, μη φύγετε χωρίς να πάρετε μαζί σας κάτι που θα σας θυμίζει πάντα το ταξίδι σας αυτό: χειροποίητα αραχοβίτικα υφαντά ή καρπίτια (χαλιά).