Το μπον φιλέ βρίσκεται πάνω στο κόντρα φιλέτο. Το μπον φιλέ δεν έχει καθόλου νεύρα, γιατί αυτό το σημείο του μοσχαριού δεν κινείται καθόλου. Βγαίνει μέσα από το κόντρα. Γι’ αυτό είναι και το πιο μαλακό.
Για να είναι η μπριζόλα μοσχαρίσια στην πραγματικότητα, θα πρέπει το μοσχάρι να είναι μέχρι 12 μηνών.
Τι καθορίζει την ποιότητα της μοσχαρίσιας μπριζόλας;
Η ποιότητα της μοσχαρίσιας μπριζόλας έχει να κάνει με 3 παράγοντες:
- Την ηλικία του ζώου
- Τη διατροφή του
- Τη μάζα του κρέατος σε σχέση με τα κόκκαλα και το λίπος
Το πιο σημαντικό κριτήριο για την ποιότητα της μοσχαρίσιας μπριζόλας είναι η ηλικία του ζώου. Οι κρεοπώλες ψωνίζουν το μοσχαρίσιο κρέας με βάση 2 δείκτες ποιότητας. Ο πρώτος φαίνεται με ΓΡΑΜΜΑ και ο δεύτερος με ΑΡΙΘΜΟ.
Τα γράμματα που επισημαίνουν την ποιότητα της μοσχαρίσιας μπριζόλας που θα βάλουμε τελικά στο στόμα μας σχηματίζουν τη λέξη Ευρώπη στα Λατινικά, δηλαδή, EUROPE.
Ο δείκτης “E” φανερώνει ποιότητα Α’, δηλαδή, ηλικία μοσχαριού μέχρι 12 μηνών (στα Αγγλικά, “young bull “) και καλή σχέση μάζας κρέατος σε σχέση με το κόκκαλο.
Ο δείκτης “U” φανερώνει ποιότητα Β΄ διαλογής και ηλικία ζώου από 12-24 μηνών. Τώρα η μπριζόλα μας δεν θα είναι μοσχαρίσια, αλλά θα έχουμε μία βοδινή μπριζόλα (στα Αγγλικά, “beefsteak”).
Από το δείκτη “R” και μετά, μιλάμε για βόδια επιβήτορες (beef). Αυτό το κρέας, στην πραγματικότητα, ΔΕΝ κάνει για μπριζόλα. Είναι κατάλληλο μόνο για κιμάδες και μάλιστα κατεψυγμένους.
Υπάρχει ανώτερη ποιότητα κρέατος από την ποιότητα Α’ για μοσχαρίσια μπριζόλα;
Φυσικά. Είναι η μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος, δηλαδή, μια μπριζόλα τρυφερή τρυφερή, από μοσχαράκι μέχρι τριών μηνών! Εδώ όμως δυσκολεύουν τα πράγματα. Η μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος δεν είναι μόνο πανάκριβη, αλλά και δυσεύρετη.
Ελληνικό μοσχάρι γάλακτος δεν βρίσκεις. Οι κρεοπώλες φέρνουν κυρίως από Ολλανδία και Γαλλία.
Οι αριθμητικοί δείκτες τι σημαίνουν για την ποιότητα μιας μοσχαρίσιας μπριζόλας;
Το “1” σημαίνει καθόλου λίπος.
Το “2” σημαίνει ότι το κρέας από το οποίο παίρνουμε την μπριζόλα μας έχει το κανονικό λίπος.
Το “3” σημαίνει ότι θα έχουμε μια μπριζόλα με πιο πολύ λίπος.
Πού μπορεί να δει ο λάτρης της μπριζόλας αυτούς τους δείκτες ποιότητας;
Δυστυχώς, μόνο στα μάτια του κρεοπώλη που εμπιστεύεται. Αυτές τις ενδείξεις (τα γράμματα E-U-R-O-P-E και τους αριθμούς 1-3) δεν τις βλέπει ο καταναλωτής. Γι’ αυτό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράζουμε το κρέας για τις μπριζόλες μας από τον παραδοσιακό χασάπη που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Ο δικός σου χασάπης μπορεί να σου εξασφαλίσει την ποιότητα Α΄ για τις μπριζόλες σου, μια ποιότητα που δεν μπορείς να απαιτήσεις από επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδος με πιο χαμηλές τιμές ή που πρέπει να καλύψουν και άλλα έξοδα.
Ποια είναι τα καλύτερα μέρη του κρέατος για τη μοσχαρίσια μπριζόλα;
Το νούμερο 1 είναι φυσικά το μπον φιλέ. Το μπον φιλέ βρίσκεται πάνω στο κόντρα φιλέτο. Βγαίνει μέσα απ’το κόντρα. Το μπον φιλέ δεν έχει καθόλου νεύρα, γιατί αυτό το σημείο του μοσχαριού δεν κινείται καθόλου. Γι’ αυτό είναι και το πιο μαλακό. Εξ ού και πανάκριβο. Έχει την τριπλάσια τιμή από την απλή μοσχαρίσια μπριζόλα. Μια απλή μοσχαρίσια μπριζόλα την βρίσκεις με 9 ευρώ το κιλό, ενώ το μπον φιλέ κοστίζει 25 ευρώ το κιλό. Μιλάμε βέβαια πάντα για μοσχάρια με την ίδια ηλικία. Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ποδοσφαίρου, ο Ότο Ρεχάγκελ έτρωγε μόνο μπον φιλέ. Τυχαίο;
Δεύτερη σε τρυφεράδα έρχεται η σπαλομπριζόλα. Για να είναι όμως τρυφερή, πρέπει να είναι από μοσχάρι ηλικίας μέχρι 12 μηνών. Η σπαλομπριζόλα έχει παῒδι.
Το κόντρα φιλέτο βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη του μοσχαριού. Ξεκινά εκεί που σταματούν τα παῒδια. Η κόντρα μπριζόλα είναι συνέχεια της σπαλομπριζόλας. Το μοσχάρι έχει δεκατρία (13) παῒδια. Μετά τα παῒδια αρχίζει το κόντρα, που φτάνει μέχρι κάτω στο μπούτι.
Τι διαφορά έχει η σπαλομπριζόλα από μια μπριζόλα κόντρα φιλέτο;
Η κόντρα μπριζόλα είναι πιο μικρή σε μέγεθος από τη σπαλομπριζόλα. Επίσης η κόντρα μπριζόλα δεν έχει παῒδι, ενώ η σπαλομπριζόλα έχει. Μια άλλη διαφορά είναι ότι η κόντρα μπριζόλα είναι πιο στεγνή. Η σπαλομπριζόλα βγάζει και λίγο λίπος, που σε κάποιους αρέσει περισσότερο. Επειδή όμως η κόντρα μπριζόλα δεν έχει λίπος, είναι λίγο πιο σκληρή απ’ την μπριζόλα σπάλας. Αν όμως το μοσχάρι είναι μικρό σε ηλικία, τότε ούτε η κόντρα μπριζόλα είναι σκληρή, αλλά τρυφερή. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ένα έμπειρο μάτι. Και σίγουρα το ξέρει ο κρεοπώλης.
Πώς ψήνεται η μοσχαρίσια μπριζόλα;
- Η μοσχαρίσια μπριζόλα ψήνεται καλύτερα στα κάρβουνα. Αλλιώς, μπορείς να την ψήσεις στο γκριλ ή σε μαντεμένιο αντικολλητικό τηγάνι (καλύτερα για αυτή την περίπτωση είναι τα τηγάνια με “γκοφρέ” επιφάνεια).
- Δεκαπέντε λεπτά φτάνουν. Ο σκοπός είναι να κρατάει η μοσχαρίσια μπριζόλα λίγο το ζουμί της. Να μην είναι ξεροψημένη όπως η χοιρινή. Να βγάζει νοστιμιά.
- Ποτέ δεν βάζουμε λάδι όταν ψήνουμε μια μοσχαρίσια μπριζόλα. Η μοσχαρίσια μπριζόλα έχει το δικό της λίπος. Αν ψήσεις τη μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς λάδι, γίνεται και πιο νόστιμη και πιο υγιεινή.
- Το αλατοπίπερο το βάζεις στο τέλος, όπως και τη ρίγανη. Το πιπέρι μπορείς να το βάλεις κι απ’την αρχή. Η ρίγανη όμως πρέπει να μπει στο τέλος για να μην πικρίσει η μπριζόλα. Αν βάλεις το αλάτι από την αρχή, η μπριζόλα στεγνώνει και χάνει το ζουμί της.
Η μοσχαρίσια μπριζόλα είναι μια μεγάλη ιστορία για τους πιστούς οπαδούς της, που σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. Καλά να είμαστε κι έχουμε πολλά ακόμα να πούμε.