Εορτές γεμάτες λάμψη και υπέροχα εορταστικά μενού κατά περίσταση.
Η ταβέρνα ο Νώντας στην Λιβαδειά, σας προσφέρει μια ξεχωριστή νότα μέσα από την αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα συνδυάζοντας πιάτα στα κάρβουνα ή στην σούβλα, με πολύ τέχνη και μεράκι.
28η Οκτωβρίου
Η επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις Ιταλικές αξιώσεις, με συνέπεια την είσοδο της Χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημέρα καθιερώθηκε να εορτάζεται ως επίσημη εθνική εορτή.
Στην πόλη μας, συμπίπτει με την έναρξη της εμποροπανήγυρης που διαρκεί μία εβδομάδα. Κατά την διάρκεια της οποίας, η Λιβαδειά σφύζει από ζωή και χιλιάδες επισκέπτες από τα γύρω μέρη και όχι μόνο. Ένα πατροπαράδοτο έθιμο είναι η σουβλιστή Γουρουνοπούλα! Οι σούβλες σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης μας, πραγματικά «παίρνουν φωτιά» από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσφέροντας ως κύριο πιάτο το ντόπιο γουρουνόπουλο, αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής ταυτότητας και παράδοσης του τόπου μας.
Σας προσκαλούμε να το απολαύσετε μαζί μας.
21η Νοεμβρίου
Η Λιβαδειά εορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου με λαμπρότητα και κατάνυξη τα Εισόδια της Θεοτόκου, την πολιούχο και προστάτιδα της πόλης, την Παναγιά. Σε αυτή την γιορτινή ημέρα το μενού μας περιλαμβάνει αρνί σούβλας, κοκορέτσι, αρνί κοντοσούβλι και μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος.
Τσικνοπέμπτη
Η ταβέρνα ο Νώντας στην Λιβαδειά με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ανάβει τις σχάρες της και σας περιμένει την Τσικνοπέμτη με ένα πλούσιο και εκλεκτό μενού, φέρνοντας στο τραπέζι σας πεντανόστιμα κρεατικά που λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα συνοδευόμενα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και σαλάτες εποχής.
25η Μαρτίου
Ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γίνεται στην Ελλάδα στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία. Η παράδοση θέλει αυτή την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.
Κυριακή της Λαμπρής
Πάσχα στην Ρούμελη σημαίνει «Πάσχα στην Λιβαδειά.»
Τα έθιμα του Πάσχα είναι «συνδεδεμένα» με την Ρούμελη. Το ψήσιμο του οβελία αποτελεί μια ξεχωριστή τελετουργική διαδικασία.
Το ρουμελιώτικο Πάσχα ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο : σηματοδοτεί το αντάμωμα όλων των οικογενειών απ’ όπου και αν βρίσκονται. Εγκαταλελειμμένα χωριά, με λιγοστούς κατοίκους αποκτούν «ζωή» τις ημέρες του Πάσχα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης η επιστροφή στις … ρίζες είναι συχνότερη. Μάλιστα, ζωντανεύουν παραδόσεις που δεν σταματούν στο ψήσιμο του οβελία, αλλά επεκτείνονται και σε όλα τα πασχαλινά δρώμενα ξεχωριστά.
Το ψήσιμο του οβελία, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης μας. Σε όλη την χώρα η πόλη μας είναι ξακουστή για το παραδοσιακό και συνάμα μοναδικό «Πάσχα στην Λιβαδειά».
Την Κυριακή του Πάσχα όλοι μας ετοιμάζουμε την φωτιά, με τέχνη και μεράκι. Ένας από την παρέα μας, συνήθως ο μεγαλύτερος σε ηλικία, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τα ξύλα, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Οι φλόγες αγκαλιάζουν το σωρό. Με συχνά ραντίσματα νερού και χτύπηματα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθεί ο οβελίας. Από όλους τους λάκους πυκνοί καπνοί ανεβαίνουν που σκεπάζουν τον ήλιο.
Η πόλη μας τυλίγεται σε σύννεφα καπνού. Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους «λάκκους». Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα, το οποίο συμπληρώνεται με τη συμμετοχή, στην κεντρική πλατεία, παραδοσιακών τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και με πυροτεχνημάτα, τα οποία αλλάζουν στην κυριολεξία το χρώμα του ουρανού της πόλης μας.
Χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδα επισκέπτονται την πόλη μας, για να εορτάσουν αυτή την άγια ημέρα μαζί μας.
Ένα παραδοσιακό στέκι των επισκεπτών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια η ταβέρνα Ο Νώντας. Με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ξεχωριστή εορτή της Ρωμιοσύνης.
Χριστουγεννιάτικο & Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν
Η ευλογία των πιο γιορτινών ημερών του χρόνου, χωράει πολλά και διαφορετικά καλέσματα, τα οποία με λίγη οργάνωση από πριν θα στεριώσουν τη νέα χρονιά, με τη μνήμη του κεφιού. Βάλτε τη διάθεση και αφήστε ακάλεστους την κούραση, το άγχος και τα προβλήματα της εποχής!
Καθαρή Δευτέρα
Τα Κούλουμα αποτελούν μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε τους νηστίσιμους μεζέδες, τα γλυκά και τις λιχουδιές που λείπουν από το καθημερινό τραπέζι.
Θαλασσινά, ταραμάς, χαλβάς, όσπρια και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις επιλογές μας γεμίζοντας ένα τραπέζι που μυρίζει Ελλάδα!
Σας καλούμε στο γιορτινό μας τραπέζι, ώστε να απολαύσετε όλους αυτούς τους νόστιμους νηστίσιμους μεζέδες και να γευτείτε την σπεσιαλιτέ μας, το καλαμάρι.